Nestihli ste s predstihom upiecť medovníky a odložiť ich odmäknúť? Nevadí. Vyskúšajte osvedčený 200 ročný recept na mäkké medovníčky od keramikárky Janette Skybovej z Ľubietovej.
Recept na medovníkové cesto
1 kg hladká múka
¼ kg medu
1/4 kg mleté orechy
½ práškového cukru
5 celých vajec
10 PL rozpusteného masla
3 kL sóda bikarbóna (alebo kypriaci prášok)
Koreniny – zmes perníkového korenia, alebo:
1 kl mletej škorice, trochu rozdrvených klinčekov, anýz, zázvor, citrónová kôra.
Cesto na doske dobre vypracujeme a necháme odpočívať minimálne 24 hodín (v chladničke).
Potom cesto vypracujeme ešte raz, rozváľkame na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme.
Potrieme rozšľahaným vajcom, pečieme na 180 °C cca 25 minút. Treba sledovať, lebo záleží aj na veľkosti tvarov.
Množstvá sú vypočítané na 9 plechov, no môžeme urobiť medovníčky aj z polovičnej dávky.
Nádherne ozdobené medovníčky na fotkách sú od keramikárky Evy Nemček z Kovačice.
Rozhovor s obidvoma keramikárkami sme priniesli v zimnom čísle Hobbynews, kde sme ich vyspovedali, aké sú u nich Vianoce.
Časopis ešte nemáte? Magazín Hobbynews je distribuovaný zadarmo zákazníkom e-shopu: Hobbyshop.sk, takže treba si len niečo objednať. Nákup v hobbyshope sa určite oplatí. Využiť môžete 15% zľavu na vianočný tovar do konca decembra, 20% zľavu na výrobky a spoločenské hry Otavius, balíme do krásnych krabíc a k tomu dostanete zápisníček na maľovanie.
Pridaj komentár